ARTICLES

Dijous, 22 de març de 2012.

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA.


El 1992 l'Assamblea General de Nacions Unides va establir que el 22 de març de cada any es commemoraria el Dia Mundial de l'Aigua.  Aquest dia és una oportunitat única per recordar que mentre nosaltres ignorem o menyspreem un bé tan fonamental per la nostra vida, moltes persones en el món no tenen accés a la quantitat d'aigua potable necessària per a la seva supervivència.


Un bé escàs
En un planeta que està cobert per aigua en les seves dues terceres parts, sembla un contrasentit dir que el difícil accés a l'aigua potable és la causa de malaltites i pobresa per a 1.500 milions de persones.
Dos niños transportan un cubo de agua
L'aigua apta per a l'ús humà (dolça, potable i de fàcil accés) representa una part molt petita del total i la seva escassetat no és conseqüència només de les condicions naturals de determinades regions, sinó que té molta relació amb l'augment de la població, el malbaratament i la contaminació.


La situació és preocupant i molt experts consideren la qüestió de l'aigua com el desafiament més important que ha d'afrontar la humanitat en el segle XXI.
A més de l'aigua per consumir, l'agricultura, la indústria, la higiene, la salut, la qualitat ambiental d'un territori i la seva població, les possibilitats de desenvolupament d'un territori i la seva població depenen de l'aigua, de la seva qualitat i del seu consum racional.


Una dada per a la reflexió
El consum mitjà d'aigua per habitant en un país industrialitzat com els Estats Units se situa prop dels 2000 m3, mentre que en un país en desenvolupament com el Níger és de 41 m3.


El valor de l'aigua

Als estudiants d'economia, per distingir els conceptes de valor i preu, se'ls sol plantejar la següent qüestió: Quin és el preu de l'aigua?  I el seu valor?
  • Un estudian despistat contestarà que el preu de l'aigua és molt baix, per tant val poc.
  • Un alumne més conscienciat respondrà que el seu preu és petit, però el seu valor és gegant:  sense aigua no hi ha vida.
L'aigua i la cultura
Una mujer filtra agua en una laguna con dos cuencosExisteixen diverses maneres de considerar, utilitzar i commemorar l'aigua com a tradició cultural arreu del món.  Sagrada, l'aigua se situa al centre de nombroses religions i s'utilitza en diversos rituals i cerimònies.  Durant segles, l'aigua ha estat també font d'inspiració per a l'art, que s'ha representat a través de la música, la pintura, la literatura i el cinema.

L'aigua constitueix, també, un factor essencial en diversos àmbits científics.  Cada religió del món té la seva particular forma de consagrar l'aigua, però no totes reconeixen el seu valor i el lloc central que ocupa en la vida humana.  Les tradicions culturals, les pràctiques indígenes i els valors socials determinen la manera com les poblacions perceben i gestionen els recursos hídrics en les diferents regions del món.
Al nostre propi país, un territori que es caracteritza en la seva major part per escasses precipitacions (especialment a l'estiu), encara és molt habitual el reg a manta, és a dir, inundant completament els cultius, provocant el desaprofitament de l'aigua.

A Kènia, un nen o nena ha de caminar durant diverses hores al dia fins al pou més pròxim per dur a la seva família uns litres d'aigua.  Aquesta família té en compte cada bol d'aigua i s'ho pensa dues vegades abans de consumir-lo.
Segurament el valor que atribueix a l'aigua un consumidor espanyol o una família de Kènia sigui molt diferent. El relatiu baix preu d'aquest líquid a Espanya fa que, com l'estudiant despistat, no valorem la seva importància, no només per als éssers humans sinó per a tota la natura.

La qualitat ambiental del nostre entorn i del planeta depèn molt de l'ús que tos fem de l'aigua.  S'ha de tractar com el que és, font de vida.

Referències:
De les imatges: UNICEF.
Del text: Resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides A/RES/47/193


________________________________________________________


Divendres, 9 de desembre de 2011.

CONSELLS PER A UN NADAL RESPECTUÓS AMB EL MEDI AMBIENT


A continuació llistem alguns consells necessaris per passar un Bon Nadal respectuós amb el medi ambient. Si seguim alguns d'aquests consells, no només ho passarem bé si no que també tindrem cura, una mica millor, del nostre malmès planeta.


NO COMPRAR NI BOIX GRÈVOL NI MOLSA. Aquests ornaments nadalencs són originaris dels països centreeuropeus i nòrdics on són abundants en el seu medi natural. Aquí són escassos. Arrencar molsa dels nostres boscos fa mal el terra i acaba amb una gran multitud d'éssers que depenen de la seva capacitat d'absorbir humitat i fixar-la al terra (la molsa absorbeix 17 vegades el seu pes en aigua!). El grèvol, aquest habitual arbust de baies vermelles, és escàs en els nostres boscos. Els fruits serveixen d'aliment a espècies com el gall fer en perill d'extinció. I les seves branques mantenen una temperatura 2 o 3 C superior a la de l'ambient, el que permet que un gran nombre d'animals busquin refugi.NO DEMANAR JOGUINES AMB PILES NI ELECTRÒNICS. O si no, utilitzar piles reciclades. Les piles tenen un elevat poder contaminant i el seu reciclatge significa també una important despesa. Les joguines sense piles poden ser igual de didàctiques o fins i tot més en despertar la imaginació dels nens.COMPRAR JOGUINES "QUILÒMETRE 0". Intentar a l'hora de comprar joguines observar d'on procedeixen. Prioritzar les fabricades a Catalunya i després els d'altres punts d'Espanya. Comprant joguines d'aquí evitem la despesa en CO2 que suposa el transport d'aquesta mercaderia des de llocs llunyans.JOGUINES SOLIDÀRIES.  Podem buscar jocs, joguines o regals solidaris, a través d'ONG's o comprant, a artesans, joguines tradicionals. Afavorim així a petits col·lectius, eliminant en ocasions intermediaris i finançant projectes de cooperació.EVITAR EMBOLICAR ELS REGALS EN EXCÉS. Moltes de les joguines que venen avui dia, ja porten molt d’embolcall. A això hem de sumar els que proporcionen les grans superfícies. El resultat són muntanyes de caixes, plàstics i paper acumulats al dia següent i que no serveixen per a res. Intentar prioritzar que els regals que portin el Caga Tió, Pare Noel, Els reis Mags..., tinguin el mínim d'embolcall i que aquest, en el millor dels casos, sigui reciclable. I recordar que el millor embolcall és el que tu mateix recicles per a un altre regal ...ADORNAR AMB LED'S. Si voleu comprar llums de Nadal, utilitzeu les de LED'S. Consumeixen molt menys que les habituals. Es poden substituir per adorns confeccionats amb fulles, branques d'arbres o qualsevol altre element que puguin crear els infants a mà. Quan s'acabi el Nadal, s'han d'empaquetar tots els ornaments, no llençar-los. Si sabem on estan es podran aprofitar per a l'any que ve.

MESURES ALS DINARS. El comprar menjar, o preparar plats en excés, per després haver de desfer-nos d'ells, no només suposa un mal exemple, sinó que comporta un malbaratament energètic important, no només en la producció dels aliments i el seu transport, sinó en la despesa de combustible per cuinar-los. Cerca productes orgànics, conreats prop de la teva localitat.

UTILITZA EL TRANSPORT PÚBLIC. Si vols passejar pel centre de la ciutat no agafis el cotxe. No podràs aparcar, ni pagant. Donaràs moltes voltes i et crisparàs per no poder arribar on vols. Reduirem la contaminació i la despesa econòmica.

Ricardo Ramos Sánchez (membre de la Comissió Agenda21 CEIP Fluvià).

_________________________________________


Divendres, 29 d'abril de 2011.

QUÈ HI HA DARRERA D'UN TAP DE SURO?

QUÈ ÉS EL SURO?
ÉS L’ESCORÇA D’UN ARBRE. L’ALZINA SURERA (QUERCUS SUBER). AQUEST ARBRE ÉS TÍPIC DEL BOSC MEDITERRANI. AQUESTA ESCORÇA PORTEGEIX L’ARBRE CONTRA LES TEMPERATURES DE L’ESTIU, LES SEQUERES O EL FOC. PESA MOLT POC PER QUE EL 90% DEL SURO ESTÀ PLÉ D’AIRE.
EL SURO ÉS INODOR, IMPERMEABLE, NO ES PODREIX, RESISTENT A LES PLAGUES D’INSECTES, ELÀSTIC, AÏLLANT, ETC…
L’ALZINA ÉS UTILITZADA FA MILERS D’ANYS PER TREURE EL SURO I TANCAR LES NOSTRES AMPOLLES. L’HOME VA APRENDRE QUE CADA UNS 9 ANYS POT TREURE AQUESTA ESCORÇA DE L’ARBRE SENSE FER-LI MAL I FER-HO SERVIR COM AÏLLANT. ACTUALMENT, EL 90% DELS TREBALLADORS DEL SURO FAN TAPS. MÉS DE 100.000 PERSONES DEPENEN A TOT EL MÓN DEL SURO A PAÏSOS COM ESPANYA, PORTUGAL, ARGÈLIA, MARROC, ITÀLIA, FRANÇA I TUNÍSIA.

COMPRAR AMPOLLES AMB TAPS DE SURO SERVEIX PER…
1Er) MANTENIR UNA TRADICIÓ MIL•LENÀRIA.
2On) CONSERVAR UN ECOSISTEMA MEDITERRANI EN UNES CONDICIONS DE PRODUCCIÓ AGRÍCOLA I RAMADERA POC INVASIVES.
3Er) DONAR PROTECCIÓ A TOTA UNA SÈRIE DE ANIMALS I PLANTES ÚNIQUES DEL BOSC MEDITERRANI EUROPEU, COM EL LINX, L’ÀLIGA IMPERIAL, EL VOLTOR NEGRE, LA GRUA O EL CAMALEÓ.
4Art) DONAR TREBALL MANUAL A MOLTA POBLACIÓ RURAL AMB LA QUAL COSA ES LLUITA CONTRA EL ABANDONAMENT DE MOLS POBLES DE MUNTANYA.
5È) ELS ALZINARS CONSERVATS PER AQUESTA TRADICIÓ ES FAN SERVIR TAMBÉ ECONÒMICAMENT PER A LA PRODUCCIÓ DEL PORC IBÈRIC DE POTA NEGRA O LA RECOLLIDA DE BOLETS. INDÚSTRIES TAMBÉ D’UNA EVIDENT IMPORTÀNCIA ECONÒMICA.
6È) LES ALZINES SURERES FIXEN MÉS CO2 QUE ALTRES ARBRES GRÀCIES AL SURO. PERÒ LES ALZINES SURERES A LES QUE SE LI TREU EL SURO ES VEUEN OBLIGADES A PRODUIR MÉS D’AQUEST MATERIAL I A FIXAR ENCARA MÉS C02.

EL VI AMB TAP DE SURO, ÉS MILLOR
EL CONTACTE FÍSIC DEL TAP AMB LE VÍ LI PROPORCIONA A AQUEST UN EVIDENT ENRIQUIMENT DE SABOR I OLOR.
DEL TAP AL VI PASSA LA VANIL•LINA, LES AUTOCIANINES I ELS ELAGINATS QUE POTENCIEN EL SEU SABOR. SÓN MOLÈCULES ORGÀNIQUES VOLÀTILS.
TAMBÉ PASSEN POLIFENOLS, ANTIOXIDANTS QUE REDUEIXEN EL RISC CARDIOVASCULAR I RETARDEN MALALTIES DEGENERATIVES.
ALTRES MOLÈCULES COM ELS ELAGINATS I LES CATEQUINES PRODUEIXEN ACUTISIMINA A. AQUEST ÉS UN ANTITUMORAL 250 VEGADES MÉS POTENT QUE ELS FÀRMACS… (S’ESTÀ INVESTIGANT ARA…).
NO AL EL TAP DE SILICONA!
ELS TAPS DE SILICONA TENEN TAN SOLS UNA AVANTATGE. SER MÉS BARATS QUE ELS DE SURO. I NO MOLT.
NO SÓN RECICLABLES I LA SEVA PRODUCCIÓ ÉS CONTAMINANT.
NO DEIXEN PASSAR L’OXIGEN AL VI, PER LA QUAL COSA EL VI NO MADURA.

QUÈ PODEM FER?
COMPRAR AMPOLLES AMB TAP DE SURO.
SI NO ES VEU QUIN TIPUS DE TAP TÉ, PREGUNTAR I SI NO ÉS DE SURO O NO SE SAP, REBUTJAR EL PRODUCTE.
SI TROBEM UNA AMPOLLA JA OBERTA, ENVIAR UN EMAIL AL CELLER I FER VEURE EL NOSTRE DESACORD.
COMPRAR LES AMPOLLES QUE INDIQUEN A LA SEVA ETIQUETA LA UTILITZACIÓ DE SURO.

MÉS INFORMACIÓ:
Ricardo Ramos Sánchez.
___________________________________________

Dimarts, 29 de març de 2011.

CUANDO RECICLEIS BASURA...

¡HOLA A TODOS!
TODOS SABEMOS QUE TENEMOS QUE RECICLAR NUESTRAS BASURAS. ES IMPORTANTE SEPARAR EL PAPEL, EL VIDRIO, LOS PLÁSTICOS Y LA MATERIA ORGÁNICA. ¿QUÉ ES LA MATERIA ORGÁNICA? SON LOS RESTOS DE LO QUE COMEMOS. HUESOS, PIELES DE PLATANO, PELADURAS DE NARANJA, ETC...
TENÉIS QUE AYUDAR A VUESTROS PAPÁS A RECICLAR....
CUANDO COMÁIS MEJILLONES O ALMEJAS, MUCHOS PENSARÉIS QUE LAS CONCHAS SE TIRAN A LA BASURA ORGÁNICA PORQUE PROVIENEN DE LA COMIDA. PERO NO SE TIRAN EN LA BASURA ORGÁNICA. SE TIRAN CON EL RESTO DE BASURAS. SON MUY DURAS Y LAS HACEN LOS MOLUSCOS CON UN MATERIAL LLAMADO CARBONATO CÁLCICO. ESTE MATERIAL NO SE DESCOMPONE COMO EL RESTO DE LA COMIDA. POR ESO, LAS ENCONTRAMOS EN LA PLAYA Y LAS PODEMOS RECOGER Y COLECCIONAR (NUNCA COMPRAR).
RECORDÁDSELO A VUESTROS PAPÁS.

XAVIER L'EXPLORADOR

Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".
_________________________________________

Dijous, 24 de març de 2011.

NO AL PAPER D’ALUMINI

Què passaria si tots els nens/es del CEIP FLUVIÀ esmorzessin i berenessin entrepans embolicats amb paper d’alumini?
275 nens X 0,60 m. X 180 dies = 29.600 metres, és a dir, QUASI 30 QUILÒMETRES DE PAPER D’ALUMINI A L’ANY
I què passaria si tots els nens/es amb escolarització a Catalunya utilitzessin el paper d’alumini?
1.200.000 nens X 0,60 m. X 180 dies = 129.600 Quilòmetres. PODRIEM DONAR LA VOLTA 3 VEGADES A LA TERRA
És veritat que l’alumini es pot reciclar... Però d’on surt?
Surt de moltes mines que es troben a CEL OBERT. Es una gran destrossa pel medi ambient i el seu paisatge...

Però molt pitjor són els seus residus. L’alumini es treu d’un material anomenat BAUXITA per un procés que deixa gran quantitat de líquids, moltes vegades de color vermell i amb metalls pesats molt tòxics...
Recordeu el desastre d’Hongria fa uns mesos? Es va trencar una bassa d’una mina d’alumini...
A l’Estat espanyol hi ha 900 basses, d’aquest tipus, amb metalls pesats... Recordeu AZNALCOLLAR...

PER AIXÒ ÉS IMPORTANT DEIXAR D’UTILITZAR PAPER D’ALUMINI...

Ricardo Ramos Sánchez.