NOTÍCIES


Dilluns, 19 de març de 2012

VOLEM QUE PLOGUI!!!


HOLA A TOTS!!
VOLEM QUE PLOGUI...  SABEU QUANTES PERSONES AL PLANETA NO TENEN AIGUA POTABLE?  900 MIL.LIONS DE PERSONES.
ELS VOSTRES PARES PODEN CLICAR, PER TENIR MÉS INFORMACIÓ, A:
http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/casi-900-millones-personas-viven-sin-agua-potable-mundo/951066.shtml

XAVIER L'EXPLORADOR

Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ"

______________________________________________________


Divendres, 9 de març de 2012


HEM REBUT PLANTES DEL VIVER 


Durant les darreres setmanes el viver Tres Pins ha estat repartint les plantes que durant el primer trimestre els centres vam demanar. Enguany se'n respartiran un total de 5.737 entre 179 centres.  Com cada any les plantes més demanades han estat les aromàtiques com l'espígol, el romaní, la farigola o la menta.  Les aromàtiques s'utilitzen molt en enjardinaments per formar parterres, combinant-les amb altres plantes i hi proporcionen un ambient mediterrani i de pocs requeriments hídrics i de manteniment.  L'orientació dels terrenys és important, és preferible una orientació al sud perquè assegura una insolació abundant.  Les plantes aromàtiques no necessiten regs freqüents, més aviat volen poca quantitat d'aigua, esdevinint així molt resistents a la sequera.

També s'han repartit forces plançons de ginesta, una planta llenyosa de flors grogues molt típica del clima mediterrani.  Finalment, com en els darrers anys, s'han repartit també moltes plantes enfiladisses com l'heura, el gessamí comú i la buguenvíl.lea.  Aquestes espècies es fan servir per cobrir pèrgoles, murs i tanques, gràcies a la seva capacitat per agafar-se als objectes i estendre's amb facilitat.

A l'escola vam demanar espígol, farigola, romaní, menta, orenga, poliol, estepa blanca, ginesta, marfull, murtra, abèlia, crespinell i agapant.  Les hem començat a trasplantar i entre tots en farem el manteniment.


____________________________________________


Dimecres, 29 de febrer de 2012


L'AIRE


HOLA A TOTS!
SABEU QUE L'AIRE QUE RESPIREM A LES CIUTATS ESTÀ CONTAMINAT?  MOLTES MALALTIES RESPIRATÒRIES, COM L'ASMA I LA BRONQUITIS, ES POTENCIEN AMB LA CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA.
PODEM FER ALGUNA COSA?  SÍ.  PER MILLORAR LA QUALITAT DE L'AIRE PODEM ANAR CAMINANT O EN BICI, NO ANAR AL COLE AMB COTXE, UTILITZAR EL TRANSPORT PÚBLIC (METRO, BUS...), UTILITZAR VEHICLES MENYS CONTAMINANTS COM ELS HÍBRIDS O ELÈCTRICS, CONDUIR DE FORMA EFICIENT, AMB UN BON MANTENIMENT DEL VEHICLE, COMPARTINT ELS NOSTRES COTXES AMB VEÏNS, FAMILIARS I AMICS...

XAVIER L'EXPLORADOR

Publicat per Ricardo Ramos Sánchez, a "LA PUJPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ"


________________________________________________________________


Divendres, 13 de gener de 2012


EL CARGOL POMA

HOLA A TOTS!
XAVIER L'EXPLORADOR VA INVESTIGAR, EL PASSAT CAP DE SETMANA, LES TERRES DE L'EBRE. HI VA TROBAR UNS CARGOLS QUE ABANS NO HI EREN.  SÓN ELS CARGOLS-POMA.   UNS CARGOLS GEGANTS QUE ALGÚ VA DEIXAR ESCAPAR FA UN PARELL D'ANYS.  AVUI DIA N'HI HA PER TOT ARREU I NO DEIXEN, ALS PAGESOS,  TREBALLAR BÉ L'ARRÒS PER LES NOSTRES PAELLES; ELS CARGOLS ES MENGEN ELS BROTS TENDRES.
AIXÒ ÉS UN EXEMPLE DE QUE NO HEM DE PORTAR NI TENIR ANIMALS QUE NO SÓN DE LA NOSTRA TERRA.  SÓN UN PERILL PER NOSALTRES.

XAVIER L'EXPLORADOR.

Publicat per Ricardo Ramos Sánchez, a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ"

_______________________________________

Diumenge, 18 de desembre de 2011


UNES FOTOS BONIQUES


HOLA A TOTS!
AQUÍ DEIXO 2 FOTOS FETES PER UN AMIC MEU AL PARC DE DIAGONAL MAR.  UNA ÉS D'UNA SARGANTANA.  LES SARGANTANES SÓN RÈPTILS, ÉS A DIR, ANIMALS DE SANG FREDA, QUE NOMÉS PODEN VIURE A L'HIVERN SI FA CALORETA.  L'ALTRA FOTO ÉS D'UN
MARTINET BLANC QUE VIU AL NOSTRE ZOO DE BARCELONA I ARRIBA CADA DIA AL PARC PER MENJAR PEIXOS I CRANCS DE RIU, AMERICANS.

XAVIER L'EXPLORADORPublicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ"
________________________________________________________

Divendres, 16 de desembre de 2011


CONSUM RESPONSABLE PER AQUEST NADAL


Ja podeu consultar a la pàgina web de l'AGÈNCIA CATALANA DEL CONSUM, tot un seguit de recomanacions per a la propera campanya de Nadal.
Us fem arribar l'enllaç de la pàgina.  Hi ha material molt interessant sobre com fer un consum responsable amb tot tipus d'informació sobre garanties, factures, etc...
Compreu només el que necessiteu i penseu en tots els embolcalls que porten les joguines, turrons i altres productes que es consumeixen en aquestes festes.  Recordeu el reciclatge extra que caldrà fer aquest Nadal.
BONES FESTES!!___________________________________________________

Divendres, 9 de desembre de 2011

LA MOLSA I EL BOIX GRÈVOL

HOLA A TOTS!
ARRIBA EL NADAL I MOLTS DE NOSALTRES COMPREM GUARNIMENTS PER LA NOSTRA CASA. ATENCIÓ!  NO COMPREU NI MOLSA (MUSGO) NI BOIX GRÈVOL (ACEBO)!
LA MOLSA ÉS MOLT IMPORTANT PELS NOSTRES BOSCOS.  MANTÉ LA HUMITAT AL TERRE I EL PROTEGEIX CONTRA L'EROSIÓ.  HI VIUEN MIL.LERS D'ANIMALONS PETITONS MOLT IMPORTANTS PER A LA PROTECCIÓ DELS BOSCOS.
EL BOIX GRÈVOL ÉS UNA PLANTA MOLT BONICA AMB UNES BOLETES VERMELLES.  PENSEU QUE AQUESTES BOLETS SERVEIXEN DE MANEJAR PER A MOLTS ANIMALS I DONEN PROTECCIÓ A ALTRES.
PODEM GUARNIR LA NOSTRA CASA AMB ALTRES PRODUCTES QUE NO FACIN MALBÉ LA NATURA.
ÉS IMPORTANT QUE LI EXPLIQUEU AIXÒ ALS VOSTRES PARES!!

XAVIER L'EXPLORADOR

Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ"

_________________________________________________

Divendres, 25 de novembre de 2011


LES GAVINES DEL FLUVIÀ


HOLA A TOTS!
QUAN ES TANCA QUALSEVOL ESCOLA MOLTS ANIMALS APROFITEN LES RESTES DE MENJAR QUE PODEN TROBAR.  AL NOSTRE COLE ARRIBA UNA GAVINA MOLT GRAN, EL GAVIÀ DE POTES GROGUES.  AGAFA ELS ENTREPANS QUE TROBA AL TERRA, I SI ELS NENS SÓN POLITS I HO FAN BÉ, DEIXANT ELS ENTREPANS A LES PAPERERES, LES GAVINES SÓN PROU INTEL.LIGENTS PER A TREURE LES RESTES I MENJAR BÉ.  AHIR VAM FER UNA FOTO AMB LA CÀMARA DE L'ESCOLA!


XAVIER L'EXPLORADOR


Publicat per Ricardo Ramos Sánchez, a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ"
__________________________________________

Diumenge, 26 de juny de 2011.ARRIBEN LES GAVINES RIALLERES


JA ESTAN ARRIBANT A CATALUNYA UNES GAVINES QUE ES DIUEN RIALLERES.  SÓN MÉS PETITES QUE LES NOSTRES I LES PODREU VEURE AL PARC DE DIAGONAL MAR.   A L'HIVERN PODEN ARRIBAR A LES 300. SÓN MOLTES.  D'ON VENEN AQUESTES GAVINES? DONCS VENEN DE MOLT LLUNY, DE PAÏSOS COM ALEMANYA, POLÒNIA, BULGÀRIA.  HAN VOLAT MILERS DE QUILÒMETRES PER  ARRIBAR DESPRÉS D'HAVER FET EL NIU.  PASSARAN TOT L'ESTIU I L'HIVERN A CATALUNYA. MOLTS DE NOSALTRES AGAFEM L'AVIÓ PER ANAR A  ALTRES LLOCS.   ELLES TENEN LES SEVES PLOMES PER VOLAR LLIURAMENT.

XAVIER L'EXPLORADOR                                         


Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".


____________________________________________


Diumenge, 15 de maig de 2011.


ARRIBEN ELS MOSQUITS.


DINTRE DE POC COMENÇARAN A SORTIR UNS ANIMALONS QUE ENS PICARAN. SÓN ELS MOSQUITS. O MILLOR DIT LES "MOSQUITES". SABEU QUE NOMÉS PIQUEN LES "MOSQUITES"? ELS MASCLES DE MOSQUIT NO PIQUEN MAI. A NINGÚ LI AGRADA QUE ENS PIQUIN... DESPRÉS SEMPRE ENS FA MAL I ENS GRATEM. PERÒ SABEU QUE TENIM MOLTS ANIMALS QUE SÓN AMICS NOSTRES?. LES ORENETES, ELS FALCIOTS, LES GRANOTES I MOLTS PEIXOS ES MENGEN ELS MOSQUITS. PER AIXÒ ÉS IMPORTANT PROTEGIR TOTS ELS ANIMALS QUE MENGEN INSECTES... ENS AJUDEN MOLT.
XAVIER L'EXPLORADOR


Publicat per Ricardof Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ":


_______________________________________________


Divendres, 13 de maig de 2011.


EL FALCIOT.


EL FALCIOT (VENCEJO-SWIFT-MARTINET) ÉS UN OCELL DE COLOR NEGRE QUE ARRIBA A CATALUNYA A L'ABRIL. ÉS UN OCELL FORÇA ESTRANY I MISTERIÓS. TÉ UNES POTES TAN PETITES QUE NO POT CAMINAR. PER AIXÒ QUAN CAU A TERRA NO POT TORNAR A VOLAR. SEMPRE ESTÀ VOLANT. I DE NIT, ÉS INCREIBLE PERQUE TAMBÉ DORM VOLANT. SEMPRE MENJA INSECTES. PER AIXÒ ÉS MOLT IMPORTANT PROTEGIR-LO. SI MENJA INSECTES MANTINDRÀ NETES LES NOSTRES CIUTATS I ELS NOSTRES CAMPS DE CONREU. I SABEU QUE AL BARRI DEL POBLE NOU FAN EL NIU MOLTS FALCIOTS?


XAVIER L'EXPLORADOR


 
 


Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".
___________________________________________

Divendres, 29 d'abril de 2011.


ELS LLIRIS GROCS.

HOLA A TOTS!
A L'ABRIL ELS LLIRIS GROCS (LIRIOS AMARILLOS, YELLOW LILY, JAUNE LILY) SURTEN A TOTS ELS AIGUAMOLLS DE CATALUNYA. COMENCEN TENINT UNA TIJA VERDA QUE SURT DE L'AIGUA I DESPRÉS SURT LA SEVA FLOR, GROGA I GRAN.
DESPRÉS, LA SEVA FLOR DESAPAREIX I PODEM TROBAR UNES LLAVORS RODONES I PLANES, DE COLOR MARRÓ I QUE SEMBLEN COM "PASTILLETES DE FUSTA". AQUESTES LLAVORS ROMANDRAN A L'AIGUA FINS L'ANY VINENT I SI ES DONEN BONES CONDICIONES D'HUMITAT PODRAN FER SORTIR UNA ALTRA PLANTA.

XAVIER L'EXPLORADOR


Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".
______________________________________________


Divendres, 29 d'abril de 2011.


EL ALAMO O CHOPO.

¡HOLA A TODOS!
UNO DE LOS ARBOLES MÁS COMUNES ES EL ALAMO o CHOPO (POLLANCRE, POPLAR, PEUPLIER). SE PUEDE ENCONTRAR JUNTO A LOS RÍOS. Y TAMBIÉN EN LOS CAMINOS Y JARDINES. ES UN ARBOL CÁDUCO. ESTO QUIERE DECIR QUE CUANDO LLEGA EL OTOÑO SE CAEN SUS HOJAS. LO PODEMOS ENCONTRAR EN BARCELONA, EN PARQUES COMO EL DE DIAGONAL MAR. HAY MUCHOS TIPOS DE ÁLAMOS. ALGUNOS TIENEN SUS HOJAS POR DEBAJO DE COLOR BLANCO, COMO EL DE LA FOTOGRAFÍA.


XAVIER L'EXPLORADOR.

Publicat per Ricardo Ramos Sánchez a  "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".

_______________________________________________


Diumenge, 27 de març de 2011.


HEM TROBAT UN CRANC AL FORUM!

HOLA A TOTS!
AQUEST MATÍ HEM TROBAT UN CRANC DE MAR AL FORUM. ANAVEN EL TEO, L'ORIOL, LA SARA, L'IZAN I LA ZOE I AL SORRAL DE JOCS, AL COSTAT DEL MAR,
HEM TROBAT EL CRANC. TE 8 POTES I 2 PINCES.
XAVIER L'EXPLORADOR.


Publicat per RICARDO RAMOS SANCHEZ a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".

__________________________________________


Diumenge, 27 de març de 2011.


AHIR ES VAN APAGAR MOLTS EDIFICIS.


HOLA A TOTS!
AHIR ELS ADULTS DEL NOSTRE PLANETA TERRA VAN APAGAR MOLTS LLUMS D'EDIFICIS IMPORTANTS PER FER UN PETIT RECORDATORI, QUE HEM D'ESTALVIAR ENERGIA.
NOSALTRES COM SÓN EXPLORADORS, ENS PODEN RECORDAR CADA DIA AL SORTIR DE CASA DE VEURE SI HEM APAGAT TOTS ELS LLUMS I LA CALEFACCIÓ O L'AIRE ACONDICIONAT QUAN ARRIBI L'ESTIU. AIXÍ ESTALVIAREM ENERGIA I ELS NOSTRES PAPÀS PAGARAN MENYS DE REBUT DE LA LLUM O EL GAS.

XAVIER L'EXPLORADOR


Publicat per RICARDO RAMOS SANCHEZ  a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".
_______________________________________

Dissabte, 26 de març de 2011.


L'HORA DEL PLANETA.


L'HORA DEL PLANETA ÉS LA MAJOR CAMPANYA DE MOVILITZACIÓ GLOBAL PER LLUITAR CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC.  APAGA LA LLUM AVUI A LES 20:30H. I COMPARTEIX ELS TEUS COMPROMISOS I ACCIONS DURANT TOT L'ANY.
_________________________________________

Dimecres, 22 de març de 2011.

OQUES AL PARC DE DIAGONAL MAR.

HOLA A TOTS!
TENIM BONES NOTÍCIES AL PARC DE DIAGONAL MAR. LES OQUES HAN TORNAT. VAM PODER COMPTAR 10 OQUES. DINTRE DE POCS DIES COMENÇARAN A FER EL NIU. SERÀ MOLT EMOCIONANT FER EL SEGUIMENT. QUANTS POLLETS SORTIRAN AQUEST ANY? L'ANY PASSAT VAN SORTIR 5.
SERIA MOLT BONIC QUE ANEU AL PARC A VEURE LES OQUES. PODEU FER FOTOS, O MOLT MILLOR PORTAR UNA LLIBRETA I FER DIBUIXOS.

XAVIER L'EXPLORADOR

Publicat per RICARDO RAMOS SANCHEZ a "LA PUPUT VIATGERA DEL FLUVIÀ".